Jdi na obsah Jdi na menu

Postřehy a tipy z odstupu

Během používání kontrabasu jsem přišel na různé chyby, kterým bych se třeba při stavbě dalšího kontrabasu rád vyhnul. Může být tedy praktické, když sem některé, na které si vzpomenu postupně napíši.

 

1.

U smyčcových nástrojů běžně desky přesahují přes luby, u kontrabasů potom je potom specialitou ještě vnější olubení. Mé desky přes luby nepřesahují a hrany mezi deskami a luby jsou zaobleny, abych zamaskoval nepřesnosti při výrobě. Vzhledem k tomu, že před stavbou tohoto kontrabasu jsem na jiný nehrál, nedošlo mi, jak důležitý přesah desek a vnější olubení jsou: Kontrabas se totiž obvykle, pokud se na něj zrovna nehraje, opírá o židli nebo pokládá na podlahu. A právě při pokládání na podlahu se odírají pouze okraje desek zesílené ještě vnějším olubením. V mém případě bez přesahu desek se odírají celé luby a vzniklé škrábance jsou nejen nepěkné, ale také zbavují povrch laku, takže nástroj může vlhnout. Kdybych tedy dělal druhý kontrabas, desky bych opět kvůli nepřesnosti nepřesahoval přes luby, ale na luby bych po obou krajích přilepil ještě dva úzké proužky materiálu coby obdobu vnějšího olubení, aby při pokládání basa klouzala pouze po nich.

 

2.

Části, které by nemělo být nutné pro případné opravy rozlepit, jsem lepil běžným truhlářským vodou ředitelným bílým lepidlem. Vzhledem k tomu, že kontrabas je používán často venku, cestuje a leccos mu hrozí, volil bych dnes pro tyto spoje spíše bílé lepidlo, které ovšem je po ztuhnutí odolné vůči vodě (o jeho existenci jsem tehdy ani nevěděl). U spojení hlavních částí (přední deska - zbytek korpusu - krk - hmatník) jsem použil klíh, aby bylo možné nástroj v případě potřeby rozlepit a opravit. Stejným způsobem jako klíh (což jsem ovšem tehdy nevěděl) se však dá rozlepit i ono běžné vodou ředitelné truhlářské lepidlo. Bílé truhlářské lepidlo má ovšem obecně onu vlastnost, že po ztuhnutí zcela nevytvrdne. Proto se v soudobé nástrojářské praxi používá lepidel jiných, která vytvrdou (stejně jako klíh) dokonale, takže netlumí vibrace putující v nástroji. S těmito lepidly nemám osobní zkušenost a doporučuji případnou konzultaci s nějakým opravdickým nástrojařem.

 

3.

Moje basa má příliš silný krk. Vycházel jsem pouze z přibližných rozměrů, které jsem získal trojčlenkou z obrázků atp. Síla krku je ovšem zřejmě nezjzásadnějším rozměrem, pokud se týče hraní na nástroj, a z příliš silného krku bolejí ruce. Máte-li tedy možnost, doporučuji rozměry krku důkladně změřit u několika různých kontrabasů (protože ani tyto rozměry nejsou zcela standardní) a vybrat si nějaké vhodné. Pokud tuto možnost nemáte, musíte se nechat překvapit, jak se Vám bude hrát.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Marek - Jsem nadsenej

5. 10. 2012 22:22

Ziram jako blazen, tohle me vubec nenapadlo. Je mi 37 a basu miluji, dnes sem byl v kytarach.cz a zkousel si levnejsi asijske typy-nikdy jsem na to nehral, ale asi si sestavim svoji, made in czech republic -))
Diky moc za inspiraci!
marek.rapala@seznam.cz