Jdi na obsah Jdi na menu

Proč je basa snadná

 

Nikdy by mne ani nenapadlo vyrábět třeba housle (i když, kdo ví), ale kontrabas má oproti jiným smyčcům několik prokutilských výhod. Jakých?

Na rozdíl od houslí, violy a cella, kteréžto nástroje patří do houslové rodiny, spadá basa spíše do rodiny gambové. Díky tomu má kupříkladu (obvykle) plochou zadní desku, což jistě ocení všichni, kteří neumějí ohýbat nebo dlabat dřevo.

Navíc spadá do gambové rodiny pouze spíše. Tvary kontrabasu nejsou ustáleny a nástroj se zkrátka pouze pohybuje někde mezi gambou a houslemi. Proto by mělo být snazší se trefit do tvaru, který také bude obvyklý. Můžeme si tím pádem též vybrat, jaké tvary nám budou vyhovovat. Já zvolil co nejgambovější tvar, neboť nemá tak ostré oblouky v lubech a postrádá také ostré růžky na bočních spojích dílů lubů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Honza - re

26. 2. 2013 0:27

Zdravím,nedalo mi to a musím reagovat.koukal jsem se na váš výtvor a myslím že jste zkušený truhlář,vždyť kontrabas je vlastně jen a nic než dřevo,přesto je to názorná ukázka toho proč bych si jako aktivní hráč na kontrabas vybral bez váhání radši čínský kousek :-) za 8000kč.Škoda,že lidem někdy uniká smysl věci,a v tomto případě je to zvuk nástroje,proto se ty nástroje tak cenově liší..... tento výtvor ani nemusím zkoušet,abych zjistil jak hraje.....

Honza - Re: re

26. 2. 2013 0:54

Až teď jsem si pročetl vaše texty :-) a vskutku ... ohýbačka lubů atd.a celkově rozměry,ba i váš popis,kde píšete o tom ,že by tělo nemělo vliv na zvuk je lež. Zkuste si na ten váš nástroj zahrát vedle normálního kontrabasu a postřehnete ten rozdíl,je pravda,že konstantní velikost mají housle,violoncello,ale u kontrabasu to konstrukčně nejde,proto se přistoupilo k hlubšímu korpusu(lubům). lub je ze 3 kusů a přesahy tam jsou aby se vibrací ta deska nerozštípla(laicky).Největší vliv na zvuk má zadní deska (javorové.. tvrdé... dřevo),taktéž luby(javor),a přední je smrk.Když už jde u kontrabasu o cenu musíme si uvědomit jaký je rozdíl mezi překližkou a dýhou! Není to legrace dnes sehnat informace o houslařství ,ale doufám ,že vám se to povede. PS:Stáří dřeva min.6-let

Honza - Re: Re: re

26. 2. 2013 0:59

A poslední: prosím vás používejte radši klíh jako ostatní houslaři. :-D